Uzmanından yılbaşı sofrası için sağlıklı beslenme önerileri

Sağlıklı ve lezzetli yeni yıl tabakları için tekliflerde bulunan Uzman Diyetisyen Ege Ramadanoğlu, “Yemekleri yağda kızartarak değil; fırında, ızgarada, suda, buharda pişirebilirsiniz. Her çeşit mayonezsiz ve yağsız salatayı istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Toplam 6-8 yemek kaşığı zeytinyağlı tercih edebilirsiniz. Ayrıyeten, sofraya şarküteri ve kabuklu deniz eserleri yerine peynir, hindi füme ve taze sebzelerin koyulması daha sağlıklı bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır” dedi.

Uzman Diyetisyen Ege Ramadanoğlu, yeni yıla sağlıklı girebilme konusunda beslenme tekliflerinde bulundu. Yılbaşı gecesi alınan kalorinin, gereksinimin 2-3 katı üzerine çıkabildiğini, hatta 7 bin kaloriyi bulabildiğini lisana getiren Uzm. Dyt. Ramadanoğlu, bu duruma bir de alkol tüketimi eklendiği takdirde tehlikenin çok daha fazla olduğunu vurguladı.

“Yemekleri fırında ya da ızgarada pişirebilirsiniz”

Sağlıklı ve lezzetli yeni yıl tabakları hazırlamanın hayli kolay olduğuna dikkat çeken Uzm. Dyt. Ramadanoğlu, “Yemekleri yağda kızartarak değil, fırında, ızgarada, suda, buharda pişirebilirsiniz. Her çeşit mayonezsiz ve yağsız salatayı istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Toplam 6-8 yemek kaşığı zeytinyağlı tercih edebilirsiniz. Farklı çeşitlerden birer kaşık alarak da bu sayısı yakalayabilirsiniz” dedi.

“Asitlli içecekler yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih edin”

Yılbaşı menüsünde 1 porsiyon et, tavuk, balık yahut hindi tüketilebileceğine değinen Uzm. Dyt. Ramadanoğlu, “Pirinç pilavı yerine 3-4 yemek kaşığı sebzeli bulgur pilavı tercih edebilirsiniz. Kuruyemiş olarak 1 avuç leblebi tüketirseniz, daha tok hissettiğinizi fark edebilirsiniz. Asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih edebilirsiniz. Tatlı tüketilmediği takdirde 2 porsiyon meyve tüketebilirsiniz” diye konuştu.

“Yılbaşı akşamı çok yemek için tüm günü aç geçirmeyin” 

Yılbaşı sofrasında en sık yapılan kusurlardan bahseden Uzm. Dyt. Ramadanoğlu, “Yeni yıl gecesi doyasıya yiyip içebilmek için tüm günü aç geçirmek, en sık rastlanan kusurların başında geliyor. Bu halde geç saatlerdeki çok yeme dengelenmediği üzere, gün içerisinde kan şekerinizin düşmesine yahut gece süratli bir halde yenen yemeğin akabinde hazımsızlık yaşamanıza yol açıyor” açıklamasında bulundu.

“Hafif ve sağlıklı başlangıçlar tüketilmeli”

Yılbaşında en fazla dikkat edilmesi gereken kısmın başlangıçlar olması gerektiğini söyleyen Uzm. Dyt. Ramadanoğlu, “Başlangıçlar ne kadar hafif ve sağlıklı olursa yemeğin güç istikrarı de o kadar sağlanmış olacaktır. Başlangıçlara alternatif olarak 1 bardak limon suyu içine salatalık, limon, kereviz sapı ve ayva dilimleri koyulabilirsiniz. Yoğurt yahut avokado ile yapılan bir taban sosa batırabileceğiniz taze sebzeler de sağlıklı ve besleyici olacaktır. Ayrıyeten, sofraya şarküteri ve kabuklu deniz eserleri yerine peynir, hindi füme ve taze sebzelerin koyulması daha sağlıklı bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır” tabirlerini kullandı.

“Soslu ve çok yağlı salatalardan uzak durun”

Soslu salatalardan ve fazla karbonhidratlı besinlerden uzak durulması gerekildiğini anlatan Uzm. Dyt. Ramadanoğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Soslu ve mayonezli, çok yağlı ve şekerli salatalar yüksek kalori almanıza yol açar. Bunlar yerine, kendiniz limon ve sirke ekleyerek daha sağlıklı salatalar hazırlayabilirsiniz. Sofralarda çok fazla tercih edilen çorba, pilav, makarna ve ekmek üzere karbonhidrat kümesinin bilhassa yılbaşı akşamında bir ortada tüketilmemesi gerekir. Bu karbonhidratların hepsi ekmek kümesine dâhildir. Yani ekmek tüketilmese dahi çorba, pilav ve makarna fazlaca ekmek yerine geçecektir. İlla tüketilecekse, sadece birini küçük ölçülerde tercih etmek kâfi olacaktır.”

“Sütlü tatlılar değerlendirilebilir” 

Tatlı tüketiminin nasıl olması gerektiğine değinen Uzm. Dyt. Ramadanoğlu, “Şerbetli ve ağır şekerli tatlılar kan şekerinizi epey yükseltir. Bunlar yerine, meyveli yahut sütlü, hafif tatlılar tercih edilmelidir. Cevizli kabak, fıstıklı ayva yahut armut tatlılarının yanı sıra sütlaç ve kazandibi üzere sütlü tatlı seçenekleri değerlendirilebilir” diye konuştu.

“Tatlı yenilmezse iki porsiyon meyve tüketilebilir”

Yılbaşı gecesi mideyi yormayacak sağlıklı atıştırmalıkların hangi ölçüde tüketilmesi gerektiğinden bahseden Uzm. Dyt. Ramadanoğlu, “Kuruyemiş olarak 1 avuç leblebi tüketirseniz, daha tok hissettiğinizi fark edebilirsiniz. Asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih edebilirsiniz. Tatlı tüketilmediği takdirde 2 porsiyon meyve tüketebilirsiniz. 1 yemek kaşığı kuru üzüm, 10 adet badem/fındık, 2 kuru erik/kayısı ve 2 tüm cevizi sağlıklı bir orta öğün olarak tercih edebilirsiniz” dedi.

Yılbaşı menüsü

Uzm. Dyt. Ramadanoğlu, sağlıklı bir yılbaşı menüsü listesini ise şu formda paylaştı:

  • Balkabağı çorbası
  • Fırında hindi
  • Avokadolu mevsim salata
  • Karabuğday pilavı
  • Yulaflı meyveli kurabiye


Sorgu: Bir kız çocuğu neden babasını öldürmek ister?



 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir